Welkom bij
BBC geschiedenis
Hoe het begon.
Op 1 november 1935 kwam een 20-tal Bergenaren bijeen in een etablissement dat toen de naam Lunchroom De Vries droeg. Tegenwoordig kent iedereen de zaak onder de naam De Pilaren. Zij besloten tot de oprichting van wat later een legendarische en landelijk bekende vereniging zou worden, te weten de Berger Bridge Club.
De eerste voorzitter (hoe kan het ook anders in Bergen) was de bekende kunstschilder Foeke Kamstra. Eerste secretaris, tevens wedstrijdleider, de bij vele Bergenaren nog bekende wijlen Jan de Lange.
De lunchroom werd voor de rap groeiende club al snel te klein en het nieuwe onderkomen werd gevonden in het voormalige City Hotel thans Nero/La Terazza.
Aan het begin van de tweede wereldoorlog vond men onderdak in De Rustende Jager, waar nu Loetje zich bevindt, alwaar de club tot 1962 zou blijven bridgen. De heer G. Diesfeldt, exploitant van ‘De Rus’, was actief lid van de club.
Blijkens de notulen van de ALV van januari 1943 werd de club de laatste jaren van de bezetting gesloten. Aldus vastgesteld en getekend door de Voorzitter J. Vasbinder en de secretaris Th. Jansen. Allemaal bekende families, waarvan de kinderen vaak ook nog lid van de club zijn.
Vasbinder zou ruim 30 jaar bestuurslid van de club blijven, waarvan 26 jaar als voorzitter!
Families
Navraag over Th. Jansen leert, dat hij niet alleen secretaris was, maar ook wedstrijdleider, bridgedocent en clubkampioen. En ja hoor, de hele familie Jansen was bij de Berger Bridge Club betrokken. Pa typte de Bazuin, ma stencilde en de kinderen (ons allen bekend) Thea, Kees en Cock brachten de blaadjes rond.
Zo waren er in het verleden meer families waar de club op draaide. Bijvoorbeeld in de jaren ’70 de familie van kapper Beentjes, waarvan Hans nog bij ons speelt!
Glorietijd
De vereniging beleefde ten tijde van het 25-jarig bestaan (1960 dus) zijn glorietijd. Een van de grootste, actiefste en beste bridgeclubs in het land. Zie de vele soms zeer wanstaltige bekers die de prijzenkast sieren. In die tijd werd het gastenbridge ingevoerd. Vakantiegangers konden tijdens het zomerseizoen vrij komen bridgen: dit was een enorm succes. Nog steeds spelen bij ons in de zomercompetitie regelmatig passanten een avondje mee.
Na 22 jaar Rus vertrok men noodgedwongen naar het toenmalige restaurant annex chinees De Dikke Boom. In 1981 keerde de club een jaar weer terug naar de Rus om vervolgens t/m 1987 in de Bet-Stee van Piet Bet te bridgen.
Stabiele periode: gezelligheid voorop
Na de nodige interne problemen, gevolgd door een afsplitsing van een groep sterke spelers in 1986, kwam de club in rustiger vaarwater. Gezelligheid stond voorop, prestaties waren uiteraard niet onbelangrijk maar ook niet strikt noodzakelijk.
De Rustende Jager bleef toch weer trekken en van 1988 t/m 1997 werd het gezellige centrum van Bergen weer opgezocht.
Bij de bouw van het onlangs afgebrande sportcentrum De Beeck was rekening gehouden met een grote bridgezaal en gedurende een drietal jaren werd daar gebridged. Het was er helaas soms net een sauna.
Sinds 2000 wordt er met veel plezier in ’t Oude Raethuys gebridged op de maandag- en donderdagavond en op de dinsdagmiddag. Hoogtepunten zijn de kerst-, oliebollen- en paasdrives, er staat nu zelfs een dinerdrive op het programma. De vereniging is weer uitgegroeid tot bijna 200 leden en timmert met de jaarlijks georganiseerde Ruïne Café Drive flink aan de weg. Daarom vinden we deze 25ste editie een mijlpaal waar we trots op kunnen zijn.
Hans Hendriks, secretaris Berger Bridge Club.
De eerste zomerdrive zit er al weer op. Op maandag 12 mei speelden we met 11 paren, waaronder 4...
De telefoonnummers om aan- en af te melden zijn: maandagavond 19.30 uur 06 8463 5867 ...
Bets de Keijzer is afgelopen maandag 90 jaar geworden. We hebben er een glaasje op geheven. Voor...